Formålet med denne artikel er at give dig en introduktion til risikoafdækning af din portefølje. Artiklen vil bl.a. se nærmere på nogle af de produkter, der anvendes til risikoafdækning.
Risikoafdækning af din portefølje
Ved en risikoafdækning (også kaldet “hedging”) eliminerer du helt eller delvist en risiko, og risikoafdækning kan altså opfattes som en form for forsikring.
Der kan opstå situationer, hvor du af den ene eller anden grund, ønsker at risikoafdække hele eller delvise portioner af de samlede risici, du har udsat dig for ved at investere i værdipapirer. Det kunne fx være din valutarisiko eller risikoen ved at eje en bestemt aktie. At risikoafdække involverer køb af værdipapirer, der udvikler sig helt eller delvist i modsat retning af de værdipapirer, du allerede ejer.
At risikoafdække en portefølje kan være simpelt, hvis du ønsker en afdækning af din risiko i en lille portefølje bestående af få aktier. Det kan dog også være meget kompleks, hvis du ønsker en perfekt afdækning af alle dine risici i en stor eller kompleks portefølje.
Produkter til risikoafdækning
Der findes adskillige produkter, der kan bruges til at risikoafdække din portefølje.
En af de mest anvendte metoder til risikoafdækning er anvendelse af derivater. Ved hjælp af derivater kan du skræddersy din risikoafdækning næsten præcis som du ønsker det. Ofte anvendes optioner på enkeltaktier, indeks eller valutaer alt efter, hvilke risici du vil risikoafdække.
Du kan også anvende brede markedsindeks fx gennem ETF’er eller ETN’er, der går i modsatte retning af dine værdipapirer. Denne form for risikoafdækning kan ikke skræddersys på samme måde som derivater, men er en væsentlige nemmere og ofte billigere måde at risikoafdække på.
Bør jeg risikoafdækkke min portefølje?
Der er flere ting du skal overveje før du begiver dig ud i en risikoafdækning af din portefølje.
Som nævnt tidligere kan risikoafdækning opfattes som en forsikring, og det koster penge at have en forsikringspolice på plads. Alt efter hvor stor en del af din portefølje, du ønsker at risikoafdække, over hvor lang tid samt hvilke produkter du anvender, kan det ende med at koste dig mange penge at risikoafdække din portefølje. Det må være op til dig, om du ønsker at betale prisen for at have en forsikring på plads eller hellere vil ride stormen ud, hvis den kommer.
En anden ting, der er vigtig at huske på, er at risikoafdækning i mange tilfælde er en avanceret manøvre. En privat investor kan lære at risikoafdække sin portefølje fornuftigt, men det kan på ingen måde anbefales, at du kaster dig ud i det, før du er helt hjemme i den bagvedliggende teori.