Formålet med denne artikel er at give dig en introduktion til bearmarkeder. Artiklen vil bl.a. se nærmere på nogle af de værste bearmarkeder i nyere tid.
Bearmarkeder
Et bearmarked er et navn, man bruger om markeder, hvor priserne på værdipapirer falder og sentimentet blandt investorer er lavt og folk er pessimistiske om den fremtidige udvikling. Man ser oftest navnet anvendt i forbindelse med aktiemarkederne, men det ses også anvendt om obligationsmarkederne, råvaremarkederne m.fl.
De værste bearmarkeder
Bearmarkeder kommer pludseligt og ofte uden de store advarselstegn.
Bearmarkedet ved Den Store Depression, der startede i 1929 er det værste, der nogensinde er set. Markederne faldt op mod 90% og mange investorer – store som små – mistede store dele af deres opsparinger.
Bearmarkedet, der kom i forbindelse med IT-boblen ramte investorer hårdt. Især dem i IT-aktier og investorer i teknologitunge indeks som NASDAQ. Selv nu cirka 15 år efter har NASDAQ-indekset ikke været oppe på det niveau som det var på under boblens højeste.
Bearmarkedet, der kom i forbindelse med bankkollapsene i 2008 var det værste siden Den Store Depression og har fået tilnavnet “Den Store Recession”. Markederne faldt op mod 50% og flere store finanshuse knækkede under og gik enten konkurs, blev opkøbt af konkurrenter eller måtte reddes af regeringerne.
For at læse mere om tidernes største bearmarkeder kan bogen Manias, Panics and Crashes varmt anbefales.