Formålet med denne artikel er at give dig en introduktion til etiske investeringer. Artiklen vil komme ind på, hvordan du investerer etisk samt om det vil skade dit afkast at investere med etik for øjet.
Etik og investeringer
Investeringsverdenen bliver ofte set på som kapitalisternes legeplads, og mange mennesker tror, at etik er et begreb, der aldrig vil kunne forenes med investeringsverdenen. Dette er dog langt fra sandt. Godt nok findes der mange spillere på markedet, der kun tænker på stort afkast og profit. Dette forhindrer dog ikke dig, som privat investor, i at investere med profit OG etik for øjet.
Hvad enten du er imod at investere i tobaksvirksomheder grundet negative erfaringer med tobak eller i casinoer grundet et bekendskab med en ludoman, så er der en god nyhed. Det er nemlig, at mulighederne for at investere etisk korrekt er mange – og dette er, hvad enten du ønsker at investere aktivt eller passivt. Det kræver dog en indsats fra din side at sikre dig, at dine investeringer er etisk korrekte. Det kræver også, at du løbende er opmærksom på, at de virksomheder, som du har investeret i, holder sig på den etisk korrekte sti såfremt du investerer aktivt.
Hvordan investerer jeg etisk?
Hvis du investerer aktivt og selv vælger, hvilke aktier, som du investerer i, kan du simpelthen bare styre udenom aktier, der beskæftiger sig med områder, du ikke finder etisk korrekt. Det er vigtigt at holde styr på, at datterselskaber, divisioner osv. også er etisk korrekte. Du bør derudover løbende holde øje med virksomheden for at sikre sig, at det ikke begiver sig ud i uetiske forretningsområder.
Investerer du i stedet passivt igennem investeringsforeninger, bliver det straks lidt mere vanskeligt at undgå virksomheder, der beskæftiger sig med våben, tobak, gambling osv. De fleste investeringsforeninger investerer nemlig i en bred vifte af virksomheder, og disse virksomheder kan være alt lige fra tobakvirksomheder til våbenproducenter. ETF’er der passivt følger et indeks vil ofte indeholde virksomheder, der er mere eller mindre etisk korrekte.
Der findes dog heldigvis også etisk korrekte investeringsforeninger (både aktivt forvaltede og passivt forvaltede) rettet specielt mod folk, der vægter etik højt. Eksempler på disse er fx investeringsforeningen BankInvest Basis Etik eller ETF’en iShares Dow Jones Europe Sustainability Screened.
Vil det skade mit afkast kun at investere etisk?
Hvis du vælger at styre udenom alle virksomheder, der beskæftiger sig med mere eller mindre etisk ukorrekte områder, må du forberede dig på et lavere afkast. En undersøgelse i magasinet “Aktionæren” fra september 2013 viste, at investorer, der investerer med etik for øjet, giver afkald på op imod 1% af deres afkast ift. folk, der investerer både i etiske og uetiske virksomheder.
Du må altså acceptere, at du muligvis får et lavere afkast, hvis du vælger at investere etisk. Om du bør investere etisk eller ej afhænger altså af, hvilke personlige holdninger du har, og om du kan klare dig med et lavere afkast.