Formålet med denne artikel er at give dig et nærmere indblik i nogle af fordelene og ulemperne ved udenlandske aktier.
Udenlandske aktier
Den almene dansker kan blive meget nysgerrig, når han hører om investeringsmuligheder i udlandet. Der er mange ting, der kan pirre interessen for de udenlandske aktier. Det kan være alt lige fra et løfte om høj vækst i et fremmed land til spændende nye produkter udviklet i en udenlandsk virksomhed.
Udenlandske virksomheder er spændende og de byder på mange muligheder. Før du beslutter dig for, at udenlandske aktier er det rigtige valg for dig, må vi dog først se på både fordele og ulemper ved en investering i udenlandske virksomheder.
Fordele
Herunder vil nogle af fordelene ved at investere i udenlandske aktier gennemgås
Stort antal virksomheder
Hvis man ikke begrænser sig til det danske marked, findes der et utal af virksomheder, man kan investere i. Dette åbner op for en masse nye interessante investeringsmuligheder. Selv hvis man leder efter noget helt specifikt såsom et mellemstort transportselskab med fast udbyttebetaling, så vil man stadig have mange valgmuligheder. Dette ville ikke være tilfældet, hvis man kun så på danske virksomheder.
Kan hjælpe til højere grad af diversificering
Hvis man ikke begrænser sig til danske aktier, men investerer i mange forskellige lande, vil ens portefølje få en større grad af diversificering. Man er altså bedre rustet mod problemer specifikt rettet mod Danmark såsom katastrofer eller økonomiske nedsving.
Eksponering over for lande med høj vækst
Hvis man kigger mod udlandet, kan man finde lande, der står overfor (måske, vi kan aldrig være sikker) stor fremtidig vækst. Hvis man leder efter det helt store afkast, kan man med fordel rette blikket mod de nye, frembrusende markeder såsom Sydamerika, Asien, Afrika m.fl.
Ulemper
Herunder vil nogle af ulemperne ved at investere i udenlandske aktier gennemgås
Svært af følge med
Udenlandske virksomheder får langt mindre eksponering i medierne end de danske virksomheder. Det kan derfor være svært at følge sin investering tæt uden aktivt at opsøge information på fx internettet.
Direkte valutarisiko
Når du investerer i udenlandske aktier er din investering ikke i danske kroner. Dette betyder, at når du en dag vil realisere profitten eller tabet af dine investeringer og komme tilbage til danske kroner, skal du veksle valutaen.
Investerer du i udenlandske aktier fx amerikanske aktier, påtager du dig også en risiko kaldet valutarisiko. Dette kommer som følge af, at den fremmede valuta kan være blive svækket ift. den danske krone mens din investering er aktiv. I praksis betyder det, at hvis du investerer i en amerikansk virksomhed og får en kursstigning på 10%, men dollaren samtidig er blevet svækket 15% ift. den danske krone, har du en samlet profit på -5%. Denne risiko spiller altså i stor stil ind på dit afkast, og mange foretrækker at undgå denne ekstra risiko.
Ikke altid god regnskabsspraksis
Hvor der i de vestlige lande ofte er en god regnskabspraksis, kan du ikke altid være sikker på, at det samme gælder i mindre udviklede lande. Virksomheder i lande såsom Kina har et rygte for ofte at manipulere med regnskaberne. Du skal derfor være opmærksom på, at du ikke kan stole 100% på regnskaberne fra ikke-vestlige lande.
Højere handelsomkostninger
Som dansker er det dyrt at handle udenlandske aktier, mens handel i danske aktier er billigere. NordNets prisliste afslører en væsentlig forskel på prisen mellem handel i udenlandske aktier fx amerikanske aktier og danske aktier.
Er udenlandske aktier det rigtige valg for mig?
Nu da nogle af fordelene og ulemperne ved udenlandske aktier er blevet belyst, kan vi se nærmere på, om udenlandske aktier er det rigtige valg for dig.
Der er mange interessante muligheder og fordele ved en investering i udenlandske aktier, men bestemt også mange ulemper. Specielt valutarisikoen er en stor ulempe ved investering i udenlandske aktier. Du skal derfor nøje overveje om fordelene i dit tilfælde opvejer ulemperne. Det kunne være, hvis du fx du leder efter meget stor vækst på din investering eller har brug for ekstra diversificering.
Jeg anbefaler, at man holder størstedelen af ens portefølje i danske aktier og supplerer med udenlandske aktier, hvis behovet er der. Der er, i mit hoved, sjældent grund til at påtage sig en stor valutarisiko oveni den almene risiko ved investeringen. Især ikke når danske aktier i mange tilfælde vil kunne tilfredsstille den almene investors investeringsbehov.