Formålet med denne artikel er at give dig en introduktion til investering i MINT landene. Artiklen vil bl.a. komme ind på fordele og ulemper ved at investere i MINT landene.
Investering i MINT landene
MINT landene er en samlet betegnelse for Mexico, Indonesion, Nigeria og Tyrkiet. Betegnelsen blev udviklet af Fidelity Investments og gjort populært af Jim O’Neill, der opfandt BRIC betegnelsen. Disse lande har mange økonomiske og politiske forskelle. Fælles for dem alle er dog at de spås en lys fremtid i de kommende årtier, og at de tilbyder nogle investeringsmuligheder, der er meget anderledes, end hvis man begrænser sit syn og kun kigger på Danmark. Der er dog også adskillige ulemper, som du må holde for øje, inden du begynder at investere disse landes virksomheder.
Fordele ved at investere i MINT landene
Herunder er nogle af fordelene ved at investere i de fire lande.
Højere vækst
De fire MINT lande er blevet kaldt vores tids BRIC-lande, da de har et væsentligt højere vækstpotentiale ift. et i-lande som Danmark eller Tyskland. Det kræver dog en skarp investor at afsløre de gode vækstmuligheder i disse lande grundet det svære investeringsmiljø.
Spredning
Hvis du ikke begrænser dig til danske aktier, men investerer i flere forskellige lande fx MINT landene, vil din portefølje få en større grad af diversificering. Din portefølje er altså bedre rustet mod problemer specifikt rettet mod Danmark såsom katastrofer eller økonomiske nedsving. Virksomhederne i MINT landene er i højere grad rettet mod primære og sekundære erhverv. Der er altså et bredt udvalg af virksomheder i visse sektorer, hvor Danmark ikke har mange børsnoterede virksomheder.
Ulemper ved at investere i MINT landene
Herunder er nogle af ulemperne ved at investere i de fire lande.
Stor usikkerhed
MINT landene er generelt anset for at være usikre at investere i. Dette kommer som bl.a. som følge af, at flere af landene har ustabile politiske klimaer, er plaget af terrorproblemer og generelt ikke er alt for aktionærvenlige. Den anvendte regnskabspraksis er heller ikke så god og gennemskuelig som det bl.a. ses i Danmark.
Svært at følge med
Virksomheder fra MINT landene får så godt som ingen eksponering i danske medier. Det er derfor svært at følge sin investering uden aktivt at opsøge information fx på internettet eller i internationale finanspublikationer.
Højere kurtage
Kurtagen for at handle værdipapirer fra MINT landene (hvis du overhovedet har adgang til deres børser) er væsentligt højere end ved handel af danske værdipapirer.
Valutarisiko
Virksomheder fra MINT landene handles i forskellige valutaer, der kan svinge meget ift. den danske krone. Du vil derfor blive udsat for en betydelig valutarisiko ved at investere i disse lande.
Hvordan kan jeg investere i MINT landene?
Hvis du gerne vil investere i MINT landene, har du overordnet to muligheder.
Du kan vælge at investere i virksomheder fra MINT landene, som du selv håndplukker. Det er dog de færreste danske børsmæglere, der tilbyder handel på børserne i MINT landene. Såfremt du ønsker selv at vælge, hvilke virksomheder du vil investere i, må du enten finde en udenlandsk børsmægler eller investere i de virksomheder, der har en ADR/GDR.
Den nemmeste løsning er at investere i ETF’er eller investeringsforeninger, der fokuserer på de enkelte MINT lande eller i alle fire lande som helhed. På denne måde er du sikret en god spredning. Du må dog leve med at betale årlige forvaltningsomkostninger, hvis du vælger denne løsning.
Grundet udfordringerne ved at investere i enkelte virksomheder i MINT landene, bør du på det kraftigste overveje at gøre det gennem en ETF eller investeringsforening.