Formålet med denne artikel er at give dig en introduktion til investering i USA. Artiklen vil bl.a. komme ind på fordele og ulemper ved at investere i USA.
Investering i USA
USA er verdens største økonomi og har samtidig verdens største aktiemarked. Det amerikanske aktiemarked har en værdi, der svarer til cirka 35% af verdens samlede aktiemarkeder. Et aktiemarked af denne størrelse åbner op for mange spændende muligheder for investorer. Der er flere gode grunde til at investere i USA, men der er også ulemper, som du må holde for øje, inden du investerer.
Fordele ved at investere i USA
Herunder er nogle af fordelene ved at investere i USA
Stor sikkerhed
USA er anset for at være et af de sikreste lande at investere i. Dette kommer som bl.a. som følge af, at USA har et stabilt politisk klima og er et aktionærvenligt land med god regnskabspraksis. Derudover er risikoen for at USA skulle gå statsbankerot forsvindende lille.
Stort antal virksomheder
Da det amerikanske aktiemarked er verdens største, findes der et utal af virksomheder, du kan investere i. Dette åbner op for en masse nye interessante investeringsmuligheder. Selv hvis du leder efter noget helt specifikt såsom et mellemstort transportselskab med fast udbyttebetaling, vil du stadig have mange valgmuligheder. Dette vil ikke være tilfældet, hvis du kun beskæftiger dig med danske virksomheder.
Spredning
Hvis du ikke begrænser dig til danske aktier, men investerer i flere forskellige lande fx USA, vil din portefølje få en større grad af diversificering. Din portefølje er altså bedre rustet mod problemer specifikt rettet mod Danmark såsom katastrofer eller økonomiske nedsving.
Ulemper ved at investere i USA
Herunder er nogle af ulemperne ved at investere i USA
Svært at følge med
Amerikanske virksomheder får langt mindre eksponering i danske medier end de danske virksomheder. Det kan derfor være svært at følge sin investering tæt uden aktivt at opsøge information fx på internettet eller i amerikanske aviser.
Høj kurtage
Kurtagen for at handle amerikanske værdipapirer er væsentligt højere end ved handel af danske værdipapirer.
Valutarisiko
Hvis du investerer i USA, er din investering ikke i danske kroner, men i US Dollars. Dette betyder, at når du en dag vil realisere profitten eller tabet af dine investeringer og komme tilbage til danske kroner, skal du veksle dine US Dollars. Hvis kursen på US Dollars er faldet ift. den danske krone i mellemtiden, står du med et valutatab. Hvis kursen på US Dollars er faldet ift. den danske krone i mellemtiden, står du med en valutagevinst. At du eksponerer dig mod valutasvingninger betyder, at du påtager dig en valutarisiko ved at investere i USA.
Hvordan kan jeg investere i USA?
Hvis du gerne vil investere i USA, har du overordnet to muligheder.
Du kan vælge at investere i amerikanske virksomheder, som du selv håndplukker. Langt de fleste danske børsmæglere tilbyder handel på de amerikanske børser, men du skal være opmærksom på, at kurtagen generelt er væsentligt højere end ved handel på danske og nordiske markeder.
Du kan også vælge at investere i ETF’er eller investeringsforeninger, der fokuserer på amerikanske virksomheder. På denne måde er du sikret en god spredning. Du må dog leve med at betale årlige forvaltningsomkostninger, hvis du vælger denne løsning.
Hvis du ikke har tid og/eller mulighed for at holde styr på dine udenlandske investeringer, anbefales sidstnævnte mulighed.