Formålet med denne artikel er at give dig en introduktion til investering i “special situations”. Artiklen vil bl.a. give et overblik over de forskellige typer af special situations.
Special situations
Special situations er kaldenavnet for en række særlige situationer, der opstår på finansmarkederne fra tid til anden. Under special situations hører bl.a. når en virksomhed slår sig sammen med en anden virksomhed eller når en virksomhed vælger at sælge en division/afdeling fra som en ny virksomhed. Investering i visse typer af special situations har historisk været en rigtig god idé. Flere af tidens store investorer startede eller arbejder stadig med special situations af den ene eller den anden slags pga. de gode profitmuligheder i dette felt.
Special situations kræver en god forståelse for de dokumenter, der ofte ses i forbindelse med special situations (prospekter, pro-forma regnskaber, konkursbegæringer og andre juridiske dokumenter) og kræver en del øvelse at blive dygtig til. Investering i special situations er et felt der især har vundet indpas efter Joel Greenblatts bog You Can Be a Stock Market Genius kom på markedet. I bogen går han i dybden med denne type investering. Bogen er et rigtigt godt sted at starte, hvis du ønsker at begive dig ind på dette område.
Typer af special situations
Der findes flere forskellige typer af special situations.
Der er spinoffs, der opstår når en virksomheder “spinner” en division/afdeling ud til en ny virksomhed. Det er især i denne kategori, at der findes mange interessante investeringsmuligheder.
Der er mergers, hvor to virksomheder slår sig sammen til en stor virksomhed. Her er der især interessante muligheder, hvis sammenlægningen er kompleks og/eller involverer betaling med specialt fremstillede værdipapirer.
Derudover findes konkurser og restruktureringer, der især er interessante, hvis du forstår dig på juraen omkring sådanne situationer.
Eksempler på special situations
Et eksempel på en special situation er historien om NNIT (Novo Nordisk IT). NNIT har fungeret som Novo Nordisks IT-afdeling, men har igennem årene vokset sig stor og profitabel. Derfor har Novo Nordisk valgt at sælge/”spinne” NNIT fra ligesom de gjorde med Novozymes. Planen var at NNIT skulle have været på børsen i slutningen af 2014, men tumulten på finansmarkederne i efteråret 2014 sammen med OW Bunker skandalen gjorde, at planerne blev udskudt til marts 2015. NNIT blev børsnoteret d. 6. marts 2015, og steg voldsomt på første handlesdag. NNIT er en klassisk spinoff-mulighed og for dig der ønsker at blive en special situation investor, kan NNIT være en spændende indgang til emnet.